Twente Woont

Stappenplan koop

Alle stappen op een rijtje

De aankoop van een nieuwbouwwoning is anders dan de aankoop van een bestaande woning. Je krijgt namelijk met een aantal andere zaken te maken. Bovendien is het moeilijk om een voorstelling te maken van jouw toekomstige woning. Om het voor jou duidelijker te maken is hieronder het nieuwbouwproces weergegeven met daarin zaken waarmee jij rekening moet houden als toekomstige koper van een nieuwbouwwoning.

Inschrijven

Wanneer je een nieuwbouwwoning zoekt is het belangrijk dat jij je inschrijft. Dit kun je doen door onder het kopje ‘Woonwensen’ het woonwensenonderzoek in te vullen en jouw gegevens achter te laten. Uiteraard houden wij rekening met jouw privacy. Als jij je inschrijft word je als eerste op de hoogte gehouden van de meest recente nieuwbouwprojecten die aansluiten op jouw woonwensen. Dit maakt de kans dus groter dat jij binnenkort jouw gewenste nieuwbouwwoning zal betreden.

Hypotheekadvies

Ook is het goed om te weten in welke prijsklasse je kunt zoeken. Daarvoor is het verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur voor een vrijblijvend advies. De hypotheekadviseur kan onder andere op basis van jouw inkomen en eigen middelen bepalen hoeveel jij kan lenen.

Aanbod

Op onze site vind je het aanbod in nieuwbouwwoningen in Twente. Tevens is ook het aanbod in vrije kavels te vinden. Daarnaast ontvang je, wanneer jij je hebt ingeschreven op de site, het meest recente nieuwbouwaanbod van Twente in jouw mailbox!

Droomwoning gevonden? Neem een optie!

Wanneer je een optie neemt is de woning exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode kun je beslissen of jij de woning wilt kopen of huren. Je gaat ook om tafel met de makelaar om keuzes te maken in de meer- en minderwerklijst. Bij meerwerk gaat het om extra werkzaamheden zoals een uitbouw. Bij minderwerk worden werkzaamheden weggelaten zoals het betegelen van de badkamer.

De handtekening eronder

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, anders dan met een bestaande woning, krijg je te maken met een koop-/ aannemingsovereenkomst. Het koopcontract is voor de grond en de aannemingsovereenkomst is voor de bouw. Daarnaast is vaak in de bijlage een meer- en minderwerklijst opgenomen. Wanneer je de handtekening hebt gezet is het officieel!

Financiering regelen

Met de aankoop van een nieuwbouwwoning heb je met een aantal andere zaken te maken dan de aankoop van een bestaande woning. Een voorbeeld hiervan is dat jij steeds betaalt als een deel van het huis wordt opgeleverd. Daarnaast zijn een aantal hypotheekvoorwaarden erg belangrijk. Bijvoorbeeld of jij meerwerk kunt meefinancieren en de hoogte van de vergoeding op het bouwdepot. De hypotheekadviseur kan jou hierbij helpen!

De bouw

De bouw van jouw droomwoning is gestart! Tijdens de bouw worden er vaak kijkdagen georganiseerd. Uiteraard kun je ook op eigen initiatief bewonderen hoever de bouw is gevorderd. Tevens kun je tijdens deze bezoeken controleren of alles volgens afspraak verloopt.

De oplevering

Na het bouwen van de woning kan de woning worden opgeleverd en wordt de sleutel aan jou overgedragen. Vaak vind voor de oplevering eerst een vooroplevering plaats. Hierbij kun je voor de ‘echte’ oplevering tekortkomingen doorgeven, zodat de bouwer deze kan oplossen voordat de officiële oplevering plaatsvindt. Meestal gaat het hier om kleine tekortkomingen zoals krassen. Tijdens de officiële oplevering inspecteer je het huis opnieuw en wanneer alles akkoord is onderteken je het opleveringsrapport. Ook tijdens deze tweede inspectie kunnen opleverpunten aan het licht komen. De bouwer heeft dan 3 maanden om deze opleverpunten op te lossen.